Ο μπαμπάς πρέπει να... «βγάλει» την πάνα




Συνήθως οι μπαμπάδες αναλαμβάνουν δευτερεύοντα ρόλο κατά την εκπαίδευση ενός παιδιού προσχολικής ηλικίας να αφήσει πίσω του για πάντα την πάνα. Η αλήθεια είναι ότι ο μπαμπάς μπορεί να είναι εκείνος, που θα τα καταφέρει.
Ποιοι είναι οι λόγοι;

1ον

Ένα από τα πιο σημαντικά σε αυτήν τη διαδικασία είναι να δώσετε κίνητρο στο παιδί σας και να το κάνετε διασκεδαστικό. Συνήθως αρκεί ένα χαζοτράγουδο, αλλά η εμπειρία δείχνει πώς όσο πιο… χαζός είναι ο τρόπος, που επιλέγετε, τόσο πιο αποτελεσματικός είναι. Όταν το παιδί βλέπει τον πατέρα του να παίζει, να αλλάζει ρόλους και να… γελοιοποιείται, τότε το χαίρεται ακόμα περισσότερο και ακολουθεί.

2ον
Σκεφτείτε την τσάντα με τις πάνες. Οι περισσότεροι άνδρες δεν έχουν καμία όρεξη να κουβαλούν στον ώμο τους μία τσάντα γεμάτη πάνες και μωρομάντιλα, που συνήθως είναι σε… γυναικείο σχέδιο. Μόλις, όμως, το παιδί μάθει να μην χρησιμοποιεί πάνες, τότε ο μπαμπάς αισθάνεται πιο… ελεύθερος για μία βόλτα χωρίς αυτήν τη «γελοία» τσάντα.

3ον
Η «εκπαίδευση της τουαλέτας» είναι δουλειά για δύο άτομα. Δεν μπορεί μόνη η μητέρα να πασχίζει όλη την ώρα να το επιτύχει και μόλις λείψει για λίγες ώρες, για να πάει να κάνει δουλειές, να ψωνίσει ή για έναν καφέ, τότε ο πατέρας να ξεχνιέται ή να βάζει πάνα στο παιδί για την… ευκολία του. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, έχουμε πισωγύρισμα και γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η μετάβαση από την πάνα στην τουαλέτα, ενώ ξαφνικά η μητέρα φαίνεται η «κακιά» της υπόθεσης, ενώ ο μπαμπάς ο «καλός».

4ον
Ειδικά στην περίπτωση, που το παιδί είναι αγόρι, τότε έχει ως πρότυπο τον πατέρα του. Είναι πιο εύκολο να τον αντιγράψει, είναι δεδομένο πως θέλει να του μοιάσει. Μπορεί, λοιπόν, ο μπαμπάς να εκμεταλλευτεί αυτά τα «θέλω» του παιδιού και να το βοηθήσει να κόψει την πάνα και να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα ή ένα γιο-γιο.